Turkish Arabic English German Russian

Kaybolan İkiz Sendromu

Anasayfa Kaybolan İkiz Sendromu
» GEBELİK & DOĞUM

Kaybolan İkiz Sendromu

Kaybolan ikiz sendromu ilk defa 1945 yılında tespit edildi. Kaybolan ikiz sendromu gebelik sırasında  bir yada daha fazla bebeğin kaybolması. Fetal doku plasenta veya anne dokusu tarafından baskılanır.

Ultrason olmadan önce ölmüş fetusun tanısı doğumdan sonra plasentanın muayenesi ile konulmaktaydı. Artık ultrason ile çok erken dönemde ikiz gebelik tanısı ve daha  sonra fetuslardan birinin ölümü tanısı kolayca konulabilmekte.

Bazen düşük bulguları olan gebede yapılan ultrasonda hala gebeliğin devam ettiği tespit edilmekte. Bu durumda ikiz bebeklerden biri düşmüş olabilir.

Kaybolan İkiz Sendromu Nedeni

Kaybolan ikiz sendromu sebebi tam olarak bilinmiyor. Kaybolma erken dönemde gelişmedeki problemler nedeniyle oluşmakta. Plasenta ve fetal dokularda yapılan incelemelerde yaşayan ikizin  normal olmasına rağmen kromozomal bozukluklara rastlanabilir. Bazen de kordonun yerleşmesinde anormallikler olabilir.

Kaybolan İkiz Sendromunun Anne ve Diğer Bebeğe Etkisi

Eğer kaybolma erken dönemde olursa ne anneye nede yaşayan bebeğe herhangi bir sorun olmaz. Eğer 2. ve 3. trimesterde kaybolma olursa yaşayan bebek için risk oluşur. Serebral palsi ve düşük ihtimalinde artış olur.

Eğer embryonik periyottan ( 8. hafta) sonra ikiz bebeklerden biri ölürse amniyotik sıvı , ölü bebek içindeki ve plasentadaki sıvı emilir. Geriye baskı sonucu düzleşmiş fetal doku (fetal papirekus)  kalır.

Kaybolan İkiz Sendromunda Tedavi

İlk trimesterdeki kaybolmalarda tedavi gerekmez. 2. ve 3. trimesterde kaybolmalarda gebelik yüksek riskli gebelik sınıfına alınıp yakın takip edilir. Gebede kanama, kasılma kramp ve kasık ağrısı oluşursa tedaviye alınır. Eğer düşük olursa diğer bebek yakın takibe alınır.

irfan tarhan facebook