Turkish Arabic English German Russian

Kolposkopi nedir?

Anasayfa Kolposkopi nedir?
» JİNEKOLOJİ

Kolposkopi nedir?

Servisk yani rahim ağzı ve vajen iç ve dış dokusunun kolposkop denen bir alet ile incelenip gerekirse biyopsi alınmasına kolposkopi denir. Kolposkop incelediğimiz bölgenin görüntüsünün büyütülerek çıplak gözle göremediğimiz dokuları daha detaylı görmemizi sağlar.

Kolposkopiye neden ihtiyaç duyarız?

Kolposkopinin en önemli amacı kanser hücrelerinin veya tedavi edilmezse kanser olabilme potansiyeli olan hücrelerin tespitidir. Pelvik muayene sırasında veya servisk yani rahim ağzı ve vajen dokusunda veya smear testinde anormal bir durum tespit edilirse kolposkopi yapmak gerekir. Muayenede damarlanmada artış, dokularda renk ve tipinde farklılık veya smear testinde kanser öncesi hücre tespiti kolposkopi yapmak için sebeplerdendir. Kolposkopi ile ayrıca kondilom yani siğil ve poliplerin de incelemesini yaparız.

Kolposkopinin riskleri nelerdir?

Kolposkopide komplikasyon riski çok az olmakla birlikte biyopsi almanın muhtemel komplikasyonları:

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Allerji; kullanılan iodin, ilaç ve malzemelere

Kolposkopi nasıl yapılır?

Kolposkopi öncesinde herhangi özel bir hazırlığa gerek olmaz. Adet döneminde rahim içinden (endometrium) gelen hücreler yanlış tanı konulmasına sebep olabileceği için adet bittikten birkaç gün sonra bu işlemi yapmak uygun olur. İşlem öncesi 2-3 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, tampon kullanılmamalı ve vajinal duş yapılmamalı. Gebelik kolposkopi yapmaya engel değildir.

Kolposkopi muayenehane şartlarında gerekirse lokal anestezi ile yapılabilir. Eğer beraberinde endoservikal veya endometrial küretaj yapılacaksa sedasyon veya genel anestezi verilebilir.

Hasta muayene masasında jinekolojik pozisyonda iken spekulum takılıp rahim ağzı veya incelemek istediğimiz bölge gözle görülebilecek hale gelince kolposkop ile bakılarak damarlanma ya da anormal hücrelerin daha belirgin hale gelmesi için iodin, lügol ve asetik asit kullanarak biyopsi alınacak bölgeler tespit edilir. Sonrasında bu bölgelerden biyopsi alınır.

Kolposkopi

Kolposkopi ne kadar sürer?

Kolposkopi öncesinde herhangi özel bir hazırlığa gerek olmadığı için ve muayenehane şartlarında yapılabildiği için doktorun deneyimine göre 10 – 15 dakika içinde tamamlanır. Sonuç almak ise patolojiye gönderilen biyopsilerin çıkış süresine bağlıdır.

Kolposkopi ağrılı bir işlem midir?

Kolposkopi sırasında ilk öncelikle spekulum takılıp ağzının bir miktar fazla açılması nedeniyle ağrıdan ziyade rahatsızlık verebilir. Kolposkop ile bakılıp asetik asit lügol veya iodin uygulanmasında herhangi bir ağrı olmaz. Eğer biyopsi yapılacaksa yapılacak olan bölgeye lokal anestezi ya da hafif sedasyon vererek biyopsi yapılabilir.

Kolposkopi

Kolposkopi sonrası neler olabilir?

Kolposkopi sonrası, eğer beraberinde başka bir anestezi gereken işlem yapılmazsa anestezinin şekline göre yarım saat ile birkaç saat arası istirahat sonrası evinize gidebilirsiniz.

İşlemden sonraki günler içinde antibiyotik ve ağrı kesici kullanmamıza rağmen:

  • Kanama
  • Kötü kokulu akıntı
  • Ateş ve titreme
  • Şiddetli kasık ağrısı

şikayetleri gelişirse mutlaka doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.

Eğer kolposkopi anormal olursa ne yaparız?

Eğer sonuç hafif veya orta derece servikal displazi gelirse:

  • Takip

Eğer sonuç şiddetli displazi veya kanser öncesi hücreler gelirse:

  • LEEP: Elektrik akımlı bir tel ile anormal hücreler hem yakılır hem uzaklaştırılır
  • Konizasyon: Serviksten sağlıklı dokuya ulaşana kadar koni şeklinde serviksten parça çıkartma
  • Ktioterapi: Sıvı nitrojen ile anormal hücrelerin dondurularak yok edilmesi

Eğer sonuç kanser hücreleri gelirse:

  • Cerrahi: Tüm rahmin alınması

Kolposkopi fiyatı 2024 yılında ne kadar?

Kolposkopi fiyatı alınan biyopsi sayısı ve beraberinde servikal küretaj (ICC) yapılmasına ve kullanılan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Sizin için en uygun fiyat sabit standart bir fiyat yerine yapılacak olan işlemlere göre belirlenir.

irfan tarhan facebook