Turkish Arabic English German Russian

Gebelik ve Diş Tedavisi

Anasayfa Gebelik ve Diş Tedavisi
» GEBELİK & DOĞUM

Gebelik ve Diş Tedavisi

Gebelikte Diş Tedavisi Güvenli mi?

Gebelikte diş muayenesi ve temizliği sadece güvenli değil zorunludur. Hormon seviyesindeki artış nedeniyle diş etleri şişer, kanar ve yiyecek artıkları daha fazla tahrişe neden olur. Koruyucu diş hekimliği gebelikte önemlidir. Sadece koruyucu tedavi değil gebeliğin oluşturduğu sorunları da tedavi etmek gerekir.

Gebeliğin Ağız ve Dişlere Etkisi

Birçok kadında gebelikte diş ve ağız ile ilgili sorun olmasa da bazı sorunlar oluşabilir veya var olan sorunlar daha kötüye gidebilir. Düzenli kontrol önemlidir.

Gebelik Gingiviti: Gebelikteki hormonal değişiklikler ağız içinde değişikliklere neden olur. Diş etlerinde şişlik, hassasiyet ve kanamalar görülür. Tedavi edilmezse diş etlerinde daha ciddi problemler oluşur.

Diş Çürükleri: Daha fazla karbonhidrat tüketmek diş çürüklerini arttırır. Bulantı ve kusma ağızda acid miktarında artış yapar; böylece diş mineleri daha kolay hasar görür. Diş fırçalamak gebelikte kusma refleksini arttırsa da mutlaka yumuşak fırça ile fırçalamaya devam edilmelidir. Diş çürükleri ve enfeksiyonu çok nadiren erken doğum, preeklampsi, gelişme geriliği ve gestasyonel diyabete neden olabilir.

Çürük tedavisi ve dolgu enfeksiyon ihtimalini oldukça azaltacaktır. Diş tedavisi için en uygun zaman 2. trimester dönemi. Son 3 aya girildiğinde tedavi çok uygun olmaz. Diş beyazlatma ve diş kozmetiği ile ilgili tedavileri gebelik sonrasına ertelemek daha uygun olur.

Gebelikte Diş Bakımı

Gebelikte diş bakımına mutlaka özen göstermeliyiz.
• Günde 2 kez flor içerikli diş macunu ile orta sert veya yumuşak fırça ile fırçalamalı
• Koruyucu muayene ve temizlik yapılmalı
• Acil olmayan tedaviler gebelik sonrasına ertelenmeli.

Gebelikte Diş Tedavisinde Anestezi İlacı Kullanmak Güvenli mi?

Diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçlardan lidokain (lokal anestezik) B grubu ilaç olup gebelikte güvenle kullanılabilir. Penisilin, amoksilin ve klindamisin gibi antibiyotiklerde B grubu ilaçlardan olup yine güvenle kullanılabilirler. Diş hekimi tarafından yazılan ilaçların kontrolünü doğum hekiminin yapması her zaman daha güvenli olur. Kullanılacak ilaçların vereceği zarar diş enfeksiyonlarının yanında çok az olduğunu bilmemiz gerekir.

Gebelikte Ağız ve Diş Filmi Çekimi Zaralı mı?

Gebelikte diş filmi çekilebilir. Diş filminde ışın miktarı çok az. Ayrıca film çekimi sırasında kurşun gömlek giyilmesi bebeğin x ışınlarına maruz kalmasını çok büyük oranda engelleyecektir. Film çekmek güvenli olmasına rağmen ilk 3 ayda fetus x ışınlarından etkilenebileceği için bu işlemi ilk 3 aydan sonraya ertelemeliyiz.

Gebelikte Diş Çekimi Güvenli mi?

Diş çekimi diş tedavisinde tercih edilen en son seçenektir. Eğer diş çekimi zorunlu ise ikinci üç aylık dönemde yapmak en sağlıklı olan dönemdir. Diş filmi, lokal anestezi ve uygun antibiyotikleri kullanabildiğimiz için diş çekiminin gebeliğe ve bebeğe bir zararı yoktur. Son 3 ay da ilk 3 ay gibi diş çekimi ve tedavisi için tercih etmediğimiz dönemdir.

Gebelikte Kanal Tedavisi Güvenli mi?

Diş çekimi gibi gebelikte kanal tedavisi gerekli ise 2. üç aylık dönemde yaptırabiliriz. Tedavi olmazsa diş apsesi gelişirse sistemik enfeksiyona neden olabilir. Bu durum da erken doğuma neden olabilir.

Gebelikte Diş Beyazlatma Yapılabilir mi?

Diş beyazlatmanın yapılabilmesine rağmen acil olmayan bir durum olduğu için diş beyazlatma işlemi doğum sonrasına bırakmak uygun olur.

Gebelikte Diş Tedavisinden Nasıl Kurtulabilirim?

Gebelik planı olduğunda hamile kalmadan önce ihtiyaç varsa diş tedavisini yaptırmak gebelik süresince sorun yaşama ihtimalini azaltacaktır. Düzenli fırçalama ve periyodik muayene gebelik süresince diş tedavisi olmamamızı sağlayacaktır.

irfan tarhan facebook