Grup B Streptokok (GBS) gebelerin vajen ve rektumunda bulunabilen bakteriyel bir enfeksiyon. Bu bakteri sağlıklı yetişkin kadınların vajen ve rektumlarında % 25 oranında bulunur. Bu yetişkinlerin çoğunda hiçbir klinik bulgu olmayabilir. GBS cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değil.
GBS için testi pozitif olan kadınlar bakteri ile kolonize olmuştur. GBS doğumda anneden bebeğe geçebilir. GBS pozitif her gebenin bebeğinde enfeksiyon olmaz. Yaklaşık 2000 vajinal doğumdan birinde bebekte GBS enfeksiyonu olur.
GBS enfeksiyonu bebekte nadir olmasına rağmen ciddi sorunlara yol açabilir.
Gebelerde GBS taraması 35-37. haftalarda yapılmalı. Kültür çubuğu ile vajen ve rektumdan örnek alınır. Test 24-48 saat içinde sonuçlanır.
GBS taraması pozitif çıkan kadınlar taşıyıcıdır. Antibiyotik ile tedavi edilmemiş GBS taşıyıcısı kadınların doğumda enfeksiyonu bebeklerine bulaştırma ihtimalleri 200 de bir.
GBS taraması pozitif çıkan kadınların çoğunda herhangi bir bulguya rastlanmaz. Ancak bazı gebeler GBS pozitif bebek doğurma riskleri daha yüksek. Bu riskler:
Bu durumlarda mutlaka koruma ve tedavi amaçlı antibiyotik kullanılmalı. GBS pozitif gebelerde GBS enfeksiyonlu bebek doğurma riski:
Bebeği GBS tan korumanın en iyi yolu antibiyotik kullanma. Risk grubu olan kadınlarda antibiyotik damar yolu ile verilmeli. GBS taşıyıcısı kadınlarda doğumdan önce tedavi vermek etkili olmayabilir. GBS lar barsak sisteminde kolonize oldukları için tedavi sonrası tekrar vajene gelebilir. Tedavi doğum sırasında verilmeli.
GBS enfeksiyonu bebekte erken ve geç bulgular oluşturur.
Erken bulgu veren bebekler acilen damar yolu ile antibiyotik verilerek tedavi edilmeli.
Geç dönemde oluşan GBS enfeksiyonunun sebebi sadece doğum olmayabilir. Bebek enfeksiyonu başka yollarla da almış olabilir.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz