Turkish Arabic English German Russian

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Anasayfa Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?
» GEBELİK & DOĞUM

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı, yüksek miktarda progesteron hormonu içeren, korunmasız girilen cinsel ilişki sonrasında planlanmamış gebeliklerin oluşumunu engellemek için kadınlar tarafından kullanılan bir yöntemdir.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında muhtemel gebeliğin önlenmesi için kullanılan bir ilaçtır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi olarak ilk tercih edilen yöntem olmamalıdır. Kondom yırtılması ya da korunmasız bir ilişki olduğunda kullanılan bir yöntemdir. Bu ilaçlar hormon içerikli ilaçlar olup ciddi kanmalar ve adet düzensizliklerine neden olabilirler.

Ertesi Gün Hapının Özellikleri

Ertesi gün hapının iki tip hap kullanma yöntemi var; 100 microgram etinil estradiol ile 0,5 mg levonorgesterol içeren veya sadece yüksek doz 0,75 mg levonorgesterol içeren ilaçlar.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı zamanlarda korunmasız girilen cinsel ilişki sonrasında kullanılmalıdır. İlişki sonrası ilk 72 saat içinde 12 saat arayla ağızdan alınırlar. Yine de ilacı eczanenizden aldıktan sonra mutlaka prospektüsünü okuduktan sonra, prospektüste belirtildiği dozda kullanılmalıdır. Koruma oranı ne kadar erken kullanılırsa o kadar fazla olur. İlk 12 saatten sonra kullanmak etkinliği %50 oranında düşürür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruyucu özellikleri yoktur.

ertesi gün hapı

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

En sık görülen yan etki bulantı (%50) ve kusmadır (%25). Diğer nadir görülen şikâyetleri sıralarsak:

  • Memede hassasiyet
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Şişkinlik
  • Baş dönmesi
  • Lekelenme, ara kanama
  • Adet dönemi fazla kanama
  • Karın ağrısı

Damarsal yapılarla ilgili bilinen bir komplikasyon tespit edilememiştir. Derin ven trombozuna neden olmaz. Ertesi gün hapı kullanmamak için bilinen bir neden yoktur.

Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024

Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Korunma Yöntemlerinin Etki Mekanizmaları

Korunma yöntemlerinin etki mekanizmaları tam olarak bilinmemektedir. Gebelik oluşumunda birçok safhalar var: ovulasyon, döllenme (fertilizasyon), gamet taşınması, korpus luteum işlevi ve yerleşme (implantasyon). Dışarıdan verilen hormonlar bu safhalara etki ederek gebelik oluşumunu engellemektedir.

Östrojen ve progesteron ovulasyonu engeleyebilir ya da geciktirebilir. Ancak yerleşen embriyonun yerleşim yerinden ayrılmasını sağlamazlar.

Mifepriston ovulasyon ve endometriumun olgunlaşmasını geciktirerek yerleşmeyi engeller. Ovulasyon sonrası luteal fazda korpus luteumun %50 oranında küçülmesine neden olur. Yerleşen embriyoya tek etkili acil yöntem mifeprestondur.

Bakırlı spiral sperm üzerindeki toksik etkisi ve implantasyonu engelleyerek gebelik olmasını önler.

Vücut kitle indeksi 30 üzerinde olan kadınlarda ertesi gün haplarının etkinliği %50 oranında azalır.

Diğer Acil Korunma Yöntemleri ve Başarı Oranları

Acil korunma yöntemleri çok uzun süredir kullanılmaktadır. Son zamanlarda kullanılan östrojen, progesteron ve yüksek doz progesteron dışında anti progesrtin içeren sentetik RU 486 steroidler (mifepreston, mifeprex), yüksek doz östrojen ve acil bakırlı ria uygulamsı daha önceden kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerin kullanım şekli ve koruma olasılıkları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

doğum kontrol başarı oranları

irfan tarhan facebook